Instagram tag – Waar moet je opletten bij een nieuwe Instagram-gebruikersnaam?

Toen ik begon met mijn onderneming, moest ik natuurlijk een naam bedenken die perfect zou passen bij mijn concept. De ene ondernemer heeft meerdere brainstormsessies nodig en de ander weet in een fractie van een seconde wat zijn/haar bedrijfsnaam wordt. Bij mij duurde het wel even, en toen ik een naam bedacht had, kwam ik er dus achter dat deze op Instagram al bezet was #bummer Daarom leg ik je graag uit hoe  je jouw Instagram-naam bedenkt en waar je precies rekening mee moet houden. Lees je mee?


Wat is een Instagram tag/gebruikersnaam?

Bij elk Social Media kanaal moet je aangeven hoe je jouw account wilt noemen; jouw online naam. Op Instagram is dit ook het geval. Jouw Instagram-gebruikersnaam (marketingjargon = ‘tag’), begint altijd met het symbool @. Met 1 miljard wereldwijde Instagram gebruikers, zijn er ook meer dan 1 miljard Instagram-gebruikersnamen. Yikes. De kans is dus aanwezig, dat jouw naam al bezet is. Ik zal je uitleggen wat de do’s en don’ts zijn op het gebied van Instagram tags;


De do’s van een Instagram-gebruikersnaam

  • Zorg dat je, voordat je je bedrijfsnaam registreert, checkt of die naam online nog wel beschikbaar is, zowel op social media als een domeinnaam. Toen ik de naam ‘The Social Good Girl’ bedacht heb ik gelijk gekeken of deze naam ook beschikbaar was op verschillende social media kanalen. Geheimpje, dit was niet de eerste naam die ik bedacht 😉
  • Indien de tag nog beschikbaar is, claim deze dan direct op alle Social Media kanalen. Dus niet alleen op Instagram! Het kan namelijk best zijn dat je niet alle kanalen direct gaat gebruiken. Maar het zou zonde zijn als je later besluit een andere Social Media kanaal in gebruik te nemen en dat dan bijvoorbeeld je Instagram-gebruikersnaam al bezet is.
  • Hou rekening met Google. Laten we kijken naar de naam ‘Maya Yoga School’. Wanneer denk je dat Google snapt waar deze social media kanalen over gaan? @mys of @MayaYogaSchool? Probeer voor iedereen zo duidelijk mogelijk te zijn.
  • Hoe korter je naam hoe beter. Waarom? Mensen moet je naam gemakkelijk kunnen onthouden.

De don’ts van een Instagram-gebruikersnaam

  • Gebruik geen totaal verschillende tags per social media account. Mijn bedrijfsnaam is ‘The Social Good Girl’. Toen ik de naam voor mijn bedrijf ging uitzoeken ging ik per social media kanaal kijken of de tag @thesocialgoodgirl nog beschikbaar was. Dit was het geval en daarom heb ik o.a. voor deze naam gekozen.
  • Wat te doen als je naam niet bezet is? Bedenk dat niet een andere tag die niet matched met je bedrijfsnaam. Maak gebruik van symbolen, zodat er hetzelfde staat maar dan net anders. Bijvoorbeeld @the_Social_Good_Girl of @TheSGG (een afkorting die gebruikt wordt door mijn hele branding = herkenbaar voor Google).
  • Kies geen merknamen van derden in je social media tag. Hiermee zal je op korte of lange termijn zeker in de problemen gaan komen, zelfs als je bijvoorbeeld kiest voor “@deiphoneexpert” of “@VodafoneMaaike”. Dit soort bedrijven zullen het zeker niet op prijs stellen dat je op deze manier meelift op hun naamsbekendheid en vroeg of laat actie tegen je gaan ondernemen.

Ben je als startende ondernemer druk bezig met het bedenken van jouw Instagram-gebruikersnaam? Zorg dan dat je rekening houdt met bovenstaande punten. Maar ga niet maanden zitten broeden op de beste naam. Je kunt namelijk gewoon mensen helpen, ook al je bedrijfsnaam nog niet helemaal helder is 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *