He, perfectionist we moeten praten

Zucht. Daar was je weer.

Ben ik maanden bezig geweest met de voorbereidingen van mijn Instagram-marketing programma, mijn lessen, de zorgvuldig gekozen lanceerdatum en een strakke promotieplanning, kwam jij last minute toch weer even roet in het eten gooien. Net op het moment dat ik – super zelfverzekerd – alles online wilde zetten. Ja hoor. My inner dramaqueen had namelijk nog enkele twijfels.

– “Is je programma wel goed genoeg?”
– “Zit er überhaupt wel iemand hierop te wachten?”
– “Kunnen we de lanceerdatum niet uitstellen?”

Ergens had je wel een punt, want ja het kan altijd beter! Dus schoof ik lanceerdatum een maand op, nam ik alle video’s opnieuw op en werkte ik tot diep in de nacht door om jou tevreden te maken.  


Sinds wanneer ben ik een twijfelkont?

Om eerlijk te zijn snap ik wel hoe jij denkt. Het leven is echt; er is geen tijd om proef te draaien. Dus alles moet 100% perfect zijn. But why all the drama? Waarom geef jij mij keer op keer het gevoel dat ik niet goed genoeg ben? Waarom twijfel ik door jou aan alles?

Geloof me, lieve perfectionista, dat is echt wat je doet! Ik vraag me de hele tijd af sinds wanneer ik een twijfelkont ben geworden. Jij en ik zijn een duo sinds ik een klein meisje was. Samen zorgden we ervoor dat we de beste waren. In alles. Want alleen de allerbesten zouden de goedkeuring krijgen van anderen, toch?

Maar luister eens, perfectionista. Tot op de dag van vandaag ben je een vast onderdeel in mijn leven. Jij zorgt er namelijk voor dat alles 100% perfect is. Jij zorgt ervoor dat al die puntjes op de ‘i’ staan. Jij zorgt ervoor dat we samen een goede indruk maken. Het is raar om te zeggen, maar je bent zelfs zo’n onderdeel van mijn verhaal geworden, dat ik je altijd direct geloof.

– “Amber, je bent niet goed genoeg in teksten schrijven.”
– “Amber, je laatste Instagram-post kon beter.”
– “Amber, er zijn andere ondernemers die beter zijn dan jij. Je kunt beter stoppen.”

Jouw opmerkingen spoken bijna elke dag door me hoofd. Doen soms ook een beetje pijn. Jouw antwoord op mijn vraag “Wat moet ik nu doen?” is altijd “Wacht nog even totdat de tijd rijp is. Wacht totdat je 100% zeker weet dat je de allerbeste bent.”


Ik wil en kan niet 100% perfect zijn

Nu vraag ik mij af. Waarom is goed genoeg niet een onderdeel van jouw gedachtegang? Waarom sta ik mezelf niet toe om fouten te maken? Waarom heb ik telkens zoveel twijfels en waarom blijf ik door jou dingen uitstellen? Waarom?

Begrijp me niet verkeerd, dankzij jou zet ik mij altijd voor de volle 100% in. Dankzij jou heb ik geweldige dingen gecreëerd waardoor ik elke dag weer andere ondernemers help. Maar weet je…

Ik wil ook nieuwe uitdagingen aan kunnen gaan zonder dat jij gelijk beren op de weg ziet. Ik wil ook de ruimte hebben om fouten te kunnen maken, zodat ik daarvan kan leren. Ik wil niet meer bij alles twijfelen of het wel goed genoeg is. Ik wil niet 100% perfect zijn.

PerfectionistDus lieve perfectionista, vanaf vandaag neem ik zelf de touwtjes weer in handen. Vanaf nu

gaan we niet meer wachten totdat de situatie 100% perfect is. Vanaf nu gaan we minder twijfelen en vanaf nu gaan we minder in ons hoofd zitten en meer doen. Vanaf nu zijn we een duo dat samenwerkt en dat betekent dat we alles behalve 100% perfect zijn. BAM!

#echtinsta by #thesocialgoodgirl⠀

Deze prachtige illustratie is gemaakt door @finelinervretert. Anna Lena maakt alle illustraties voor de Echt Insta reeks! 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *