Behind the feed: het verhaal achter @wendyamend

Wendy Amend is een toffe Instagrammer die ik al een tijdje volg en ik ben helemaal fan van haar duurzame kinderkleding. In juni was ik in Amsterdam en ze was zo lief om helemaal vanuit Eindhoven mij op te zoeken zodat we elkaar in het echt konden ontmoeten.

In de rubriek ‘Behind the feed’, spreek ik creatieve ondernemers over hun social media avonturen. Ze ondernemen vaak vanuit een duurzame invalshoek en willen het liefst zoveel mogelijk mensen helpen. In juni sprak ik Wendy in het cafe van The Hoxton en vroeg haar o.a. wat voor rol Instagram speelt in haar webshop. Lees je mee?


Let me introduce…

Lieve Wendy, ik volg je al een tijdje maar kun je voor degene die jou nog niet kennen vertellen wie je bent?
Uiteraard! Mijn naam is Wendy Amend, ik ben 27 jaar en woon samen met mijn man en twee kids in Eindhoven. Ik heb vier jaar lang voor Vlisco gewerkt en dankzij een reorganisatie kon ik eindelijk de stap maken om als ondernemer aan de slag te gaan. Zo werk ik sinds december aan mijn onderneming wendyamend.nl.

Je hebt niet altijd gedroomd om ondernemer te worden.
Klopt! Op mijn 15de werd mijn kinderdroom om ballerina te worden werkelijkheid. Ik danste 7 dagen in de week en mijn hele leven draaide om het ballet. De wereld van een ballerina is behoorlijk uitdagend en door lichamelijke omstandigheden moest ik helaas accepteren dat deze droom niet voor mij was weggelegd.

Wat heftig!
Ja dat was het inderdaad. Ik heb een eetstoornis gehad en voor mij was het niet haalbaar om door te gaan met dansen. Ik wist namelijk al op jonge leeftijd dat ik graag moeder wilde worden maar als ik niet zelf van het leven kon genieten dan kon ik dat mijn kinderen ook niet meegeven. Dat kon ik niet accepteren. Daarom heb ik ervoor gekozen om te stoppen met ballet zodat ik aan mezelf kon werken. In die tijd ben ik de opleiding voor journalistiek gestart.

Van ballerina naar journalist, compleet wat anders.
Klopt, ik heb het schrijven van teksten altijd leuk gevonden dus daarom besloot ik na mijn ballerina avontuur vol te gaan voor de opleiding Journalistiek. Hoewel ik schrijven (nog steeds) erg leuk vind, kwam ik er na een jaar achter dat dit niet de juiste richting voor mij was.

Van jongs af aan heeft mijn oma mij geleerd om dingen te maken. Ik kon letterlijk als klein meisje niet wachten om weer achter de naaimachine te zitten. Dus toen dacht ik, “dat is wat ik ga doen”. En zo ben ik bij Vlisco terechtgekomen.


Je maakt nu duurzame kinderkleding, hoe is dit idee ontstaan?
Toen ik klein was hadden mijn beide ouders een goede baan waardoor ik met een bepaalde rijkdom ben opgevoed. Mijn vriend komt uit een ander milieu en is wat zuiniger dan dat ik ben. Hij heeft mij heel erg geleerd om bewust na te denken of ik bepaalde dingen kan hergebruiken.

Als bijvoorbeeld mijn lievelingsbroek stuk gaat dan ga ik op onderzoek uit om uit te zoeken waarvoor ik het kan hergebruiken. Deze oude materialen combineer ik met nieuwe duurzame materialen en die gebruik ik om mijn kleding mee te maken.

“Je gaat weer terug naar de magie van 1 ding waar je heel blij mee bent”.

Waarom heb je ervoor gekozen om gebruik te maken van duurzame materialen?
Van alle nieuwe stoffen die ik gebruik weet ik dat er geen chemicaliën aan de pas zijn gekomen. Ook vind ik het belangrijk dat de werkomstandigheden voor de arbeiders goed zijn geweest. Daarom ben ik bereid om meer geld te investeren zodat ik duurzame materialen kan aanschaffen.

“Ik maak een klein deel uit van een bepaalde verandering en dat voelt goed”.

Veel designers maken gebruik van van verschillende digitale design-programma’s om hun ontwerpen mee te maken. Jij tekent alle patronen op de stoffen zelf. Heb je hier bewust voor gekozen.
Heel bewust! Als je via zulke programma’s ontwerpt, heb je altijd plekken op de stof die niet gebruikt worden waardoor ze in de prullenbak eindigen. Door direct op de stof de patronen te maken zorg ik ervoor dat alle ruimte optimaal gebruikt wordt. Ook bewaar ik alle stof die over is zodat ik deze op een later moment weer kan gebruiken. Zo creëer ik zo min mogelijk restafval bij het maken van een nieuw kledingstuk.

Al jouw kledingstukken hebben namen waardoor je er minimensjes van maakt. Hoe ben je op dat idee gekomen?
Zelf draag ik graag kledingstukken die een verhaal hebben. Als ik door een vintage winkel struin vraag ik me altijd af wie de oude eigenaren waren van de kledingstukken die ik om me heen zie hangen. Bij de kleding die ik ontwerp ben ik altijd erg benieuwd wat ze bij hun nieuwe eigenaar gaan meemaken. Daarom heb ik mijn kledingstukken namen gegeven omdat ze meer zijn dan alleen een shirt, broek, jurk etc. Het zijn items die op avontuur gaan en allerlei verhalen vertellen.


@wendyamend is je Instagram-account. Heb je bewust voor Instagram gekozen?
Mijn liefde voor fotografie heeft ervoor gezorgd dat ik Instagram een fijn kanaal vindt. Het is toegankelijk en het is heel makkelijk om een echte connectie met iemand te maken. Het is zo mooi om direct in contact te staan met de koper van mijn kledingstuk. Ik heb er zoveel liefde ingestopt en dat wil ik natuurlijk graag doorgeven.

Instagram is natuurlijk een visueel platform en alle foto’s die je ziet op mijn Instagram-account maak ik samen met mijn vriend. Mijn ooms zijn fotografen en zo ben ik met fotografie opgegroeid. Ik heb altijd op festivals foto’s gemaakt dus die kennis kwam erg goed van pas toen ik foto’s ging maken voor mijn onderneming.

Wil je ook Instagram inzetten om jouw webshop te promoten? Lees dan het artikel: 3 redenen waarom een fysiek product goed verkoopt via Instagram.


Wie is Mad Max?

(lachend) ik hou heel erg van Disney films en Alice in Wonderland is toch wel één van mijn favoriete films. Daarin heb je een karakter die de ‘Mad Hatter’ heet en ik vind hem gewoon zo geweldig! Hij is helemaal zichzelf. Hij heeft een mentaliteit van: “het maakt niet uit wie je bent of wat je doet, als je maar gewoon vol passie in het leven staat” en daar ben ik het helemaal mee eens!

Die instelling wil ik ook aan mijn eigen kinderen meegeven. Ik plaats mij altijd in hun wereld als ik in mijn creatieve proces zit. Wat hebben ze nou nodig in hun kleine wereldje? Hoe kan mijn kleding ervoor zorgen dat ze dat magische vasthouden? Wat ik de moeders juist wil meegeven is, probeer het kind in jezelf naar boven te halen. In deze volwassen wereld moet je altijd maar gewoon doen terwijl we dat onszelf hebben aangeleerd. Daardoor zien we vaak het magische van de wereld om ons heen niet meer die we als kind wel zagen en dat is zonde!

Veel mensen proberen het perfecte Instagram leventje na te streven waardoor ze nooit ‘echt’ durven te zijn. Hoe kijk jij daar tegenaan?
Zelf vind ik het ook lastig om 100% echt te zijn op social media. Ik zou meer de echte Wendy willen laten zien door een blog toe te voegen aan mijn website 🙂 Door de komst van de Instagram Stories functie kan ik nu wel makkelijker mijn klanten kennis laten maken met de persoon achter het account. Op Instagram wil ik wel een bepaald gevoel meegeven dus ik zorg er altijd voor dat de foto’s die in mijn feed komen er wel altijd mooi uitzien.

“Ik deel alleen content die aansluit bij mijn onderneming omdat mijn Instagram-account onderdeel is van mijn merk.”

Verkoop je jouw kledingstukken via Instagram?
Ja! Ik ga op zoek naar accounts die ik zelf interessant vindt en wat ik nu merk dat deze mensen mij ook weer terug volgen. Doordat ik ze een seintje geef dat ik hun content leuk vind nemen ze vaak even een kijken op mijn website.

Wat voor tip heb je voor ondernemers die moeite hebben om zichtbaar te worden op Instagram?
Blijf bij je focus, hetgeen wat je wilt vertellen en blijf altijd dicht bij jezelf. Je kunt niet elke dag groeien en soms heb je gewoon mindere dagen. Onthou dan altijd waarom je bent begonnen met ondernemen en blijf altijd in jezelf geloven! Een boom moet eerst ook z’n wortels in de grond hebben voordat het kan groeien.

 

Je kunt Wendy volgen via Instagram of neem een bezoekje aan haar website.


{a2234ar25040}

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *