Behind the feed: het verhaal achter @paperontherocks

Persoonlijk zijn als de sleutel tot
Instagram-succes

De wereld een stukje beter maken. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Gelukkig ben ik niet de enige ondernemer die dit als missie heeft. In Behind the feed duik ik in het verhaal achter de Instagram-accounts van duurzame merken en ondernemers. We trappen deze nieuwe rubriek af met On The Rocks, een merk dat duurzame notitieboeken maakt van steenpapier. Eigenaresse Anne Pleun van Eijsden vertelde alle ins and outs rondom @paperontherocks. Hoe is On The Rocks ontstaan? Wat is haar Instagram-strategie?
En wat is volgens haar de sleutel tot Instagram-succes? Lees snel verder.


Tof dat je jouw verhaal met ons wilt delen, Anne Pleun! Hoe is jouw bedrijf On The Rocks ontstaan?

“Een bevriende ondernemer vertelde mij over het bestaan van steenpapier. Omdat ik van notitieboeken houd, leek het me gaaf om een notitieboek van dit materiaal te hebben. Alleen bestond dat nog niet. Toen dacht ik: waarom maak ik dat zelf niet? Bovendien is steenpapier een hele mooie en duurzame innovatie. Het zou zonde zijn als niemand er wat mee doet en het dan weer ‘uitsterft’. Dat zie je wel vaker gebeuren met duurzame innovaties. Het zijn vaak kostbare processen met minder aantrekkelijke marges. Daarom durven mensen vaak hun handen er niet aan te branden. Ik kom zelf uit een ondernemersfamilie en heb altijd meegekregen dat je soms gewoon voor iets moet gaan – ook al verklaart iedereen je voor gek. Bij On The Rocks was dat ook geval, maar ik besloot er toch voor te gaan. Na ruim twee jaar heb ik een loyale fan base opgebouwd en zijn bedrijven als Triodos Bank, Menzis en Dopper vaste afnemers.”

Wanneer ben je met het Instagram-account begonnen?

“In 2016 ben ik begonnen met On The Rocks via een Kickstarter campagne. Eerst richtte ik me vooral op Facebook, totdat er een verschuiving naar Instagram plaatsvond. Daarnaast zag ik dat veel mensen foto’s van onze notitieboeken plaatsten op Instagram. Pas sinds de samenwerking met De Groene Meisjes (in september 2017) zijn we actiever geworden. Inmiddels heeft On The Rocks ruim 1400 volgers.”

Wat wil je met @paperontherocks laten zien?

“Nu is het zo dat ik vaak sporadisch iets post of een story maak als ik veel op pad ben. Waar ik steeds meer naartoe wil is het verhaal achter On The Rocks. Dat wij iets goed willen doen voor de wereld, wat er zo mooi is aan steenpapier en waarom je meer zou moeten schrijven. Daar wil ik Instagram eigenlijk voor inzetten. Dus een stukje bewustwording op een mooie, visuele manier – geen geitenwollen-sokken-verhaal.”

Hoe ga je te werk bij het maken van content en hoeveel tijd besteed je per week aan Instagram?

“Zowel het maken van de content als de tijd die ik aan Instagram besteed wisselen heel erg. Twee keer per jaar doen we een professionele shoot met een Sabine Metz. Zij heeft al onze professionele fotografie verzorgd, zoals de foto’s van de Groene Agenda. Dit combineer ik met zelfgemaakte foto’s van verkooppunten of publicaties in tijdschriften. Als ik veel afspraken heb, dan neem ik mijn volgers mee via stories. En hoeveel tijd ik erin steek? Ook dat verschilt heel erg, maar ik denk gemiddeld een uurtje per week. Dat is heel weinig, realiseer ik me nu. Daar komt binnenkort gelukkig verandering in met de hulp van mijn afstudeerstagiaire.”

Foto door Sabine Metz

En wat is jouw ultieme Instagram-strategie voor bijvoorbeeld een hoge engagement of meer volgers?

“Ondanks dat ik niet altijd even actief ben op Instagram, heb ik toch een mooi aantal volgers opgebouwd en is de engagement hoog en oprecht. Het geheim hierachter is persoonlijke interactie. Als ik zie dat iemand een foto van On The Rocks heeft geplaatst, dan neem ik altijd de moeite om hierop te reageren. Daarnaast probeer ik een goede balans te vinden in wat On The Rocks wil vertellen en wat mensen graag willen zien. Mooie flatlays en foto’s van publicaties of samenwerkingen met influencers leveren eigenlijk de meeste reacties op. Dat is tof, maar aan de andere kant wil ik ook meer ons verhaal vertellen. Het verhaal achter On The Rocks, wat steenpapier precies is, waarom het goed is om écht te schrijven en dat wij een gecertificeerde B Corporation zijn.”

Krijg je ook wel eens kritiek via Instagram?

“Er komen wel eens berichtjes binnen met vragen of mensen die minder blij zijn. Echte kritiek onder een openbaar bericht heb ik gelukkig nog niet gehad. Het enige wat me te binnen schiet is De Groene Agenda die in de sale ging. Mensen die hem een paar dagen eerder kochten, waren teleurgesteld dat zij hem ‘te vroeg’ hadden gekocht. Het verbaast me over het algemeen wel hoe makkelijk mensen kritiek geven, veilig van achter een scherm. Er wordt vaak vergeten dat er aan de andere kant echte mensen zitten. Mocht het mij overkomen, dan zou ik een persoonlijk bericht terugsturen om samen naar een oplossing te zoeken.”

Wil je de volgende zin voor ons afmaken? Ik heb #liefdevoorinstagram, omdat…

“…je op een hele laagdrempelige manier in contact met je volgers kunt komen en blijven. Volgers voelen zich vaak heel vrij om een DM te sturen als ze heel blij met hun Rockbook zijn of als ze een vraag hebben. Dat maakt het contact veel persoonlijker dan via een contactformuliertje. Als dat community gevoel zou verdwijnen, dan zou ik ook serieus overwegen om op een andere manier of ander platform verder te gaan.”

Wat is volgens jou een do en een don’t op de gram?

“Allereerst vind ik het belangrijk om persoonlijk te zijn op Instagram. Laat ook zien dat je er niet bent voor a quick win, maar dat je iets wilt bijdragen aan de wereld. En een don’t? Het liken om het liken en het volgen om het volgen. Dat vind ik NOT DONE en vervuiling van het platform. Het zou niet om de aantallen moeten gaan, maar om de oprechte interesse en interactie.”

En tot slot: wat is jouw gouden Instagram-tip voor andere (beginnende) ondernemers?

“Mijn nummer 1 tip is om Instagram niet links te laten liggen. Je hoeft niet direct superactief te zijn, maar vanaf dag 1 kun je het opbouwen. Kijk veel om je heen voor inspiratie en bouw een band met je volgers op. Je kunt mensen die bij jouw merk passen vragen om je product te testen en hun ervaring te delen op Instagram. Dat maakt jouw merk veel geloofwaardiger. En houd het persoonlijk. Dat vind ik zelf als mens heel belangrijk.”

Meer weten of On The Rocks blijven volgen? Kijk dan op www.paperontherocks.com en @paperontherocks.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *