Instagram-hashtags: 30 manieren om gevonden te worden door jouw ideale volger

Welkom in de wondere wereld van Instagram-hashtags! Je hoort mij vaak genoeg roepen; hashtags horen een belangrijk onderdeel te spelen in jouw Instagram-strategie. Toch zie ik dat veel Instagrammers niet begrijpen hoe belangrijk hashtags. Daarom leg ik je graag uit wat hashtags precies zijn en hoe je er slim gebruik van kunt maken, zodat jouw ideale volger je kan vinden. Lees je mee?


Wat zijn Instagram-hashtags?

Laten we bij het begin beginnen, wat wat zijn hashtags precies? Je kunt een hashtag # zien als een manier voor Instagram om jouw content te categoriseren. Beter gezegd: jij helpt Instagram om jouw foto / video goed te categoriseren. Eerlijk is eerlijk, het Instagram algoritme doet dit namelijk ook als zelf.

Instagram, net zoals Facebook, maakt gebruik van een ‘image recognition software’. Hiermee kan er snel gezien worden wat voor soort foto het is. Van​ ​je favoriete​ ​kleur​ ​en​ ​kleding​ ​tot​ ​je​ ​lievelingshuisdier​ ​en​ ​koffie.​ Y​ou​ ​name​ ​it​. Dankzij​ ​deze​ ​software​ ​kunnen​ ​verschillende​ ​voorwerpen​ ​in​ ​digitale​ ​content geïdentificeerd​ ​worden. Zo kan het systeem ook zien of een bepaalde afbeelding tegen de regels in gaat van Instagram. Het is bijvoorbeeld pornografisch-,sexueel-, gewelddadig-,en/of aanstootgevend en wordt daarom niet getoond. Wil je meer weten over de ‘image recognition software’? Voor Frankwatching schreef ik er een uitgebreid artikel over. 

Okay, even terug naar hoe jij het Instagram-algoritme kunt helpen je post te categoriseren. Want, als het systeem je foto al kan analyseren, waarom zou je dan alsnog hashtags gebruiken?


Jouw Instagram volger gebruikt hashtags

Yes, dat lees je goed; jouw Instagram volger maakt gebruik van hashtags! Het is eigenlijk bizar hoe het online zoekgedrag in zo’n korte tijd enorm verandert is. Voor GRAMMIE, onderzochten ik en mijn team wat voor effect Instagram had op verschillende industrieën. Zo kwamen we erachter dat Instagram in de reisindustrie gebruikt wordt als tour guide. Say what?! Yup. Stel je voor dat je een reis aan het plannen bent door Thailand en je wilt graag weten wat je kunt doen in het altijd drukke Bangkok. Je hebt dan twee opties;

1. De Lonely Planet erbij pakken, zodat je alle captain obvious toeristen attracties kunt doen;
2. Of je Instagram app openen, zoeken op #Bangkok, en kijken waar de locals uithangen;

Persoonlijk zou ik voor optie twee kiezen. Je kunt je dan namelijk gelijk laten inspireren door de foto’s van andere Instagrammers. Hieronder laat ik je zien waar je kunt zoeken op hashtags.

Instagram hashtags

 


Hoeveel hashtags moet je gebruiken?

En dan zijn we aangekomen bij de meest gestelde vraag van 2018! Hoeveel hashtags moet je op Instagram gebruiken? De ene blogger zegt dat je ze niet moet gebruiken. De ander zegt dat je er maximaal 5 moet gebruiken per Instagram post. So what’s the deal met Instagram-hashtags?

Kijk, ik begrijp dat dit onderdeel behoorlijk verwarrend kan zijn. Je kunt immers online voor en tegen argumenten vinden voor het gebruik van hashtags. Lucky for you, ben ik een online marketeer. Dat betekent dat ik alles test, zodat ik jou het beste advies kan geven #handig

Het zit zo. Dankzij team Instagram kun je per Instagram post, dertig (30!!) hashtags plaatsen bij een enkele Instagram-post. Dus logisch gezien, waarom zouden ze je 30 mogelijkheden geven, als je er maar 5 mag gebruiken? Precies, that doesn’t make sense, right? Nu heb ik met mijn verschillende test-accounts gekeken, wat hashtags doen met je organische bereik. En wat blijkt? Op elke account is het organische bereik van een post met 30 hashtags hoger dan een post met bijvoorbeeld 5 hashtags. “Ja maar Amber, dertig hashtags bij een post staat toch enorm spammerig?”


Vormgeving van jouw Instagram Hashtags

De hashtags die jij gebruikt zorgen ervoor dat nieuwe potentiële Instagram volgers jou kunnen ontdekken. Jouw huidige Instagram volgers hebben vrij weinig aan de hashtags die jij gebruikt. Dus ik snap het argument om minder hashtags te gebruiken, omdat het anders als spam gezien wordt. Toch kun je dankzij een goede vormgeving ervoor zorgen dat je dertig hashtags er netjes uitzien.

Zo zet ik zelf mijn hashtags in de eerste comment onder mijn posts. Dit voorkomt dat mijn hashtags als spam worden gezien door mijn huidige volgers en zorgt er tegelijkertijd voor dat nieuwe volgers mij wel kunnen vinden.

Nu is het uiteraard wel belangrijk om de juiste hashtags te gebruiken. Zelf voer ik elk kwartaal een hashtagonderzoek uit, zodat ik altijd de sterkste hashtags kan gebruiken. Hashtags zijn nog altijd een essentieel onderdeel van een goede Instagram-strategie. Daarom heb ik in het Insta Groei programma een hele module gemaakt (4 lessen) waarin ik je laat zien hoe je een goed hashtag onderzoek uitvoert. Want het zou zonde zijn als je 30 verkeerder hashtags gebruikt, toch?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *