Behind the feed: het verhaal achter @yoni.care

De power van een sterk verhaal en
een uitgesproken feed

Maandverband, inlegkruisjes, tampons en menstruatie. Het zijn niet de meest gebruikelijke onderwerpen om over te praten. Daar moet verandering in komen volgens Mariah Mansvelt Beck (links) en Wendelien Hebly (rechts), de founders van Yoni. Met @yoni.care willen zij het taboe rondom deze onderwerpen doorbreken. En met succes. Daarom dook ik voor de kersverse rubriek Behind the feed in het verhaal achter dit Instagram-account. Wat is Yoni’s Instagram-geheim? En wat kunnen wij hiervan opsteken?


Laten we even teruggaan naar het begin. Hoe zijn jullie op het idee achter Yoni gekomen?

“Wij hadden nooit gedacht dat we een tamponbedrijf zouden beginnen. Het begon in 2011, toen een specialist mij (Mariah) adviseerde om biologisch katoenen maandverband en tampons te gebruiken. Dat was de eerste keer dat ik bewust nadacht over de ingrediënten van deze intieme producten. Vervolgens ben ik dit met vriendin Wendelien gaan uitzoeken. We schrokken enorm toen we ontdekten dat onze tampons en maandverband niet van pure katoen gemaakt waren, maar vaak met synthetische stoffen, plastic en zelf parfum. Ook ontdekten we dat er geen regels waren over het vermelden van de ingrediënten op de verpakkingen. Wij vinden dat je het recht hebt om dat te weten. In 2014 besloten we vanuit deze visie Yoni op te richten. Yoni maakt maandverband, inlegkruisjes en tampons van biologisch en afbreekbaar katoen. En je vindt alle ingrediënten terug op de verpakking. Onze missie is om het taboe rondom menstruatie doorbreken.”

Wanneer zijn jullie gestart met @yoni.care? En wat willen jullie laten zien op de gram?

“Eind 2014, begin 2015 zijn we begonnen met ons account. Instagram is voor ons een plek waar je beeld kunt laten spreken. Zoals het spreekwoord luidt: een foto zegt meer dan duizend woorden. Daarom hebben wij vanaf het begin veel aandacht besteed aan design. Ons doel is namelijk om producten als maandverband, inlegkruisjes en tampons uit de categorie WC-papier te halen en vrouwen juist te motiveren om meer te weten te komen over deze intieme producten. Hier wordt nog heel weinig over gesproken. Daar proberen wij verandering in te brengen met ons verhaal en onze visuals op Instagram. Als je naar @yoni.care kijkt, zie je vooral beeld dat prikkelt. Prikkelen om meer te weten komen over je menstruatie. En dat is heel divers: van onze producten tot de vrouwelijke cyclus en bewust consumeren.”


Hoe gaan jullie te werk bij het maken van nieuwe content en hoeveel tijd besteden jullie hieraan?

“Op dit gebied werken we echt aan een professionaliseringsslag. Zo willen we meer vooruit werken – iets wat echt nodig is als je merk groeit. Bovendien is dat bij Instagram extra belangrijk, omdat je aan een visueel geheel werkt. Sinds kort komen we maandelijks bij elkaar met het marketingteam om te brainstormen over de inhoudelijke content en welke visuals daarbij nodig zijn. Voor het beeld werken we bijvoorbeeld samen met verschillende fotografen of onze creatieve stagiaires. Ook maken we gebruik van regrams die bij onze stijl passen. Willa Stoutenbeek van W. Green heeft ons Instagram-account geïnitieerd en kijkt nog steeds met ons mee om het visuele geheel te bewaken en verder te ontwikkelen. Hoeveel tijd we precies aan Instagram besteden, weet ik eerlijk gezegd niet. Maar er zit behoorlijk wat tijd in de brainstormsessies, het maken van nieuwe content en het communitymanagement.

Wat is jullie #instagoal en met welke strategie willen jullie dit bereiken?

“Op dit moment is ons doel om een meer inhoudelijke slag te maken. Visueel zijn we heel sterk, maar het verhaal mag meer naar voren komen. Vandaar dat we onze werkwijze dus hebben veranderd: vanuit de inhoud beginnen en daar visuals bij maken of zoeken. Instagram blijft natuurlijk wel een visueel medium. Dus je account kan ook heel succesvol zijn met een minder duidelijk verhaal. Wij denken juist dat je het beste scoort als de inhoudelijke en visuele content in balans zijn. Want in principe zou iedereen onze feed kunnen ‘bouwen’, maar juist ons onderscheidende verhaal geeft hier betekenis aan.”


Kunnen jullie de volgende zin voor ons afmaken? Wij hebben #liefdevoorinstagram, omdat…

“…het een plek is waar Yoni zich als merk kan ontwikkelen. Zowel inhoudelijk als visueel. Op Instagram heb je heel veel creatieve ruimte om met je stijl te experimenteren, voordat je het bijvoorbeeld doorvoert in je hele branding. Als je van de eerste naar de meest recente post scrollt, zie je een duidelijk verloop. Onze stijl en visuals veranderen met de tijd. Dat betekent dat Yoni zich ontwikkelt. In die zin is de visuele branding nooit af, omdat je op Instagram de mogelijkheid hebt om je steeds verder te ontwikkelen.”

En krijgen jullie ook wel eens te maken met kritiek op Insta?

“Dat komt – gelukkig – heel weinig voor. Instagram is in mijn (Mariah’s) ervaring sowieso een positief medium in vergelijking met Twitter bijvoorbeeld. Er komen wel vragen binnen, die we vanzelfsprekend beantwoorden. Af en toe krijgen we wel te maken met mensen die het ergens niet mee eens zijn of een bepaalde visual niet oké vinden. Maar die wegen niet op tegen de positieve reacties.”

Welke do en don’t raden jullie andere ondernemers aan?

“Zoals we al zeiden: op Instagram heb je heel veel ruimte voor creativiteit. Maak daar gebruik van. Creëer een eigen stijl in communicatie rondom onderwerpen of producten te ontwikkelen. Met Yoni proberen wij het bekende beeld van menstruatie, maandverband, inlegkruisjes en tampons te veranderen. Een don’t is om te veel bij je concurrentie af te kijken of te doen wat iedereen al doet. De kunst is juist om verder dan je eigen vakgebied te kijken en je daardoor te laten inspireren. Vernieuwing is dus heel belangrijk.”

Last but not least: wat is jullie ultieme tip voor een succesvol Instagram-account?

“Onze tip is om een duidelijke lijn voor je brand uit te zetten en daar dichtbij te blijven. Dat zorgt voor herkenning aan je merk en Instagram-account. Om een voorbeeld te noemen: een rommelige feed komt niet sterk en herkenbaar over. Wij proberen er telkens voor te zorgen dat het gehele plaatje klopt, maar ook om verrassend te zijn. Zoek naar de juiste balans daarin. Kortom: weet waar je merk voor staat en houd je daar aan vast, maar blijf jezelf ook ontwikkelen.”

 

Meer te weten komen of Yoni blijven volgen? Neem dan een kijkje op www.yoni.care of @yoni.care.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *