Logo The Social Good Girl
Instagram likes onzichtbaar

Aantal Instagram likes onzichtbaar voor de buitenwereld: een stap richting een gezonde Instagram Mindset?

Instagram heeft gisteren via Twitter aangekondigd de test, waarbij het aantal likes op een post voor de buitenwereld onzichtbaar wordt, in zeven landen verder uit te rollen. Is dit een stap richting een gezonde Instagram Mindset en wat is de impact voor influencers en andere zakelijke Instagram gebruikers?


Aantal Instagram likes onzichtbaar voor de buitenwereld

Okay, watskeburt? In april 2019 gaf Instagram aan dat ze bezig waren met een versie waarbij het aantal Instagram likes onzichtbaar zou worden voor de buitenwereld. Hierbij krijgt alleen de persoon die het bericht heeft geplaatst, het totale aantal likes te zien. Met deze verandering wilt Instagram dat wij (de gebruikers) focussen op de content die gedeeld wordt in plaats van het aantal likes.

“We want your friends to focus on the photos and videos you share, not how many likes they get. You can still see your own likes by tapping on the list of people who’ve liked it, but your friends will not be able to see how many likes your post has received.” – Instagram

Gisteren liet team Instagram weten dat de gebruikers uit de landen Australië, Brazilië Canada, Ierland, Italië, Japan en Nieuw Zeeland als eerste te maken krijgen met deze verandering. Hiermee geeft Facebook gehoor aan alle gebruikers die aangeven onder een zware ‘online prestatie’ druk te staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Een gezonde Instagram Mindset

Laat ik vooropstellen dat ik het een positieve verandering vind. Gebruikers die op Instagram zitten krijgen namelijk toch al snel het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn, omdat ze niet genoeg likes krijgen. Zonde, want ze maken de mooiste illustraties, video’s en/of foto’s. Het constant checken van het aantal likes zorgt al snel voor een vorm van ‘social anxiety’. Ik ken genoeg grote Instagrammers die zenuwachtig worden als hun aantal likes tegenvallen. Ze verwijderen dan vaak de post, omdat ze niet aan de buitenwereld willen laten zien dat andere mensen het blijkbaar toch niet leuk vonden. Dikke vette onzin natuurlijk! Want hier spelen enorm veel andere factoren een rol in. Zo kun je net op het verkeerde tijdstip gepost hebben, waardoor jouw post minder mensen bereikt.

In de tweede editie van GRAMMIE (het Instagram-marketing magazine van Nederland) is een gezonde Instagram mindset een belangrijk onderwerp. Zo heb ik ook een haat-liefdeverhouding met het platform. Met mij velen andere gebruikers. Daarom kijken we in het GRAMMIE magazine met een kritische blik naar ons geliefde en favoriete socialmedia-kanaal. Zo geef ik je onder andere praktische handvatten die voor een gezonde Insta Mindset zorgen. Tot 22 juli kun je jouw exemplaar in de presale kopen. Het verbergen van het aantal likes op een post zorgt er hopelijk voor dat mensen Instagram minder zien als een populariteitswedstrijd.


Cijfers zorgen voor een reality-check

Dan nu de zakelijk kant, want aantallen blijven vooral voor de zakelijke Instagram gebruikers belangrijk. Hoe je het went of keert, een Instagram-account met een hoge engagement (aantal likes + reacties) maakt toch een goede eerste indruk. Daarom raad ik als online marketeer altijd aan om jouw cijfers door en door te kennen. Zo heb je een stevig fundament om verder te groeien. En omdat de persoon die het bericht heeft geplaatst nog wel het totale aantal likes te zien krijgt, verdwijnen de cijfers natuurlijk niet compleet.

Toch wordt het op deze manier wel lastiger om een goede eerste indruk achter te laten. Stel je voor dat je jouw eigen stationery merk hebt opgezet. Je bent al een aantal jaar bezig en je weet dat je iets met social media moet doen. Daarom ben je op zoek naar een specialist die jou verder kan helpen. In jouw zoektocht kom je een Instagram specialist tegen met 1K volgers die gemiddeld 100 likes krijgt op haar foto’s. Aan de andere kant ontdek je het account van @thesocialgoodgirl. Je ziet een achterban met+16K volgers die alle erg actief zijn op het account. Bij wie krijg je sneller het vertrouwen dat een samenwerking een goed idee is?

Aantal likes vs. oprechte reacties

Goede cijfers zorgen voor vertrouwen. Zo simpel is het. Persoonlijk werk ik het liefst samen met ondernemers die een ‘practise what you preach’ mentaliteit hebben. Zo heeft een goede business coach ook een goedlopende business, toch? Je hoort mij dus niet zeggen dat aantallen slecht zijn. Toch zijn er ook mensen die er misbruik van maken en het ‘fake it till you make it’ syndroom te pakken hebben.

Want man man man wat wordt er gesjoemeld met cijfers. Zo kun je voor een tientje met gemak tienduizenden likes op jouw Instagram posts krijgen. Natuurlijk zijn ze dan zo nep als dat het maar zijn kan. Maar hé, menig bedrijf kijkt niet verder dan z’n neus lang is. En juist daarom is het zo belangrijk om altijd te checken van wie die likes afkomstig zijn. Het ding is, als het aantal Instagram likes niet meer zichtbaar is voor de buitenwereld, wordt er veel sneller gefocust op de reacties die mensen achterlaten. Goede zaak, want jouw engagement zegt veel over de band die jij hebt met jouw volgers. En voor merken en influencers is juist die band enorm belangrijk om een succesvolle samenwerking op te zetten.


Impact voor merken en influencers

Het is je vast niet ontgaan dat er veel #wannabe influencers zijn die bedrijven foppen door hun volgersaantal te kopen. In de huidige situatie kan (met het aantal likes zichtbaar voor iedereen) het desbetreffende bedrijf het aantal volgers vergelijken met het aantal likes. Als iemand 50K volgers heeft met gemiddeld 100 likes op hun post, valt zo’n persoon snel door de mand. Met het aantal Instagram likes onzichtbaar voor de buitenwereld moeten de marketeers van deze bedrijven hun onderzoek iets grondiger aanpakken.

Bekijk voor een potentiële samenwerking altijd even de reacties. Zo zijn de “hey, leuke post” reacties vaak niet afkomstig van een oprecht (en echt) persoon.

Met deze verandering hoef je als influencer natuurlijk niet meteen aan een carrièreswitch te denken. Je ziet namelijk zelf het totale aantal Instagram likes nog wel. Maak daar een screenshot van en stuur het door naar de partij waarmee je wilt samenwerken. Het zal wel zo zijn dat influencers zelf proactiever op zoek moeten naar potentiële samenwerkingen. Zo gaan ook de influencer netwerken als Influentials en TIM een grotere rol spelen. Ook denk ik dat verschillende partijen, software aan het maken zijn die ervoor zorgt dat je als adverteerder sneller kunt zien hoe actief een community is. Zo zijn er as we speak al partijen die dankzij hun algoritmes kunnen zien of volgers gekocht zijn of niet. Persoonlijk zou ik zelf geïnteresseerd zijn in een algoritme die kan uitrekenen of influencer A matched met adverteerder B.


Als ik op Twitter kijk zijn de meningen over deze verandering behoorlijk verdeeld. De een vindt het een goede stap richting een gezonde Instagram Mindset. De ander is bang voor de mogelijke negatieve zakelijke impact. De afgelopen drie jaar probeer ik met mijn #echtinsta missie mensen duidelijk te maken dat Instagram draait om de waardevolle connecties die je maakt met jouw volgers. En deze connectie gaat verder dan een like op jouw Instagram post. Hopelijk zorgt het verbergen van het aantal likes op een post ervoor dat mensen Instagram minder zien als een populariteitswedstrijd.

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​